Ir al contenido principal

165. L’arribada fallida a l’elit del RCD Mallorca el 1917

Última Hora, 16 de maig de 2017

Secció Campus Obert (Universitat de les Illes Balears, UIB)

Enguany es compliran cent anys de la frustrada primera participació a un campionat oficial de l’actual RCD Mallorca, llavors denominat Reial Societat Alfons XIII FC. El club barral va tenir a tocar la possibilitat de participar a la màxima categoria del Campionat de Catalunya la temporada 1917-18, la qual cosa li hagués donat l’oportunitat de competir davant els millors equips del campionat més potents de l’Estat: FC Barcelona, RCD Espanyol, FC Espanya i FC Internacional de Barcelona, CE Sabadell i Athletic FC de Sabadell. Recordem que la Lliga espanyola no nasqué fins 1929 i el protagonisme el tenien la Copa i els campionats regionals.

L’Alfons XIII FC, després d’un any de vida, s’havia proclamat campió de Mallorca en un campionat molt modest, no oficial, jugat contra La Veda i els filials respectius. Gràcies a aquest fet va guanyar-se el dret a disputar el campionat de Segona categoria del Campionat de Catalunya amb els campions dels tres grups que la formaven al Principat. Contra tot pronòstic, el 7 d’octubre de 1917, a Sabadell, va imposar-se al CE Júpiter de Barcelona en semifinals (3-2); i el 14 d’octubre, en el camp del FC Barcelona, va guanyar la final contra l’Ateneu Palafrugellenc (3-1). Així es proclamà campió de la Segona categoria de Catalunya, el seu primer títol oficial.

En qualitat de campió, l’Alfons XIII FC va guanyar-se el dret a disputar la promoció d’ascens a Primera Categoria enfront el FC Internacional de Barcelona. Només amb un any de vida, el club es trobava a un partit de situar-se entre els millors equips del moment; però va renunciar-hi, donades les dificultats econòmiques que suposaria la disputa d’una competició, amb sis desplaçaments a la península, cada quinze dies. Era una aposta massa arriscada per a una entitat nova i de futur encara incert, que hagués suposat el seu ingrés fulgurant a la primera línia del panorama futbolístic de l’Estat. El fet insular en tengué la culpa.